14. junij 2012

Dnevniški zapisi - Blog diary: European Coursing Championship - Dunakeszi; Hungary 7-10.6.2012

SLO:  No - končno smo prišli malo k sebi od preteklega vikenda :-)

od leve- from left:  Halle Berry Komarska ,whippet - Petra Dolanec
 My Camelot Maioui ,whippet -Andrej Kerpan
Ninochka's Zoya by H.R.I.B borzoi - Andreja Novak
 Happy Hunter's Nightfalls on Manhattan greyhound -Helena Gruden
Ninochka's Veruschka borzoi -Vida Klenovšek
********************************************
Četrtek: 7.6.2012  Potovanje sva z Vido pričeli že v četrtek dopoldne, saj smo imeli v četrtek popoldne že veterinarski pregled, pred tekmovanjem v petek. lokacija prizorišča je bila na SV strani Budimpešte, kar je pomenilo, da smo se tja prebijali skozi center mesta, ker obvoznice ni :-( No - po ogledih raznih mestnih znamenitosti ( uspele sva najti tudi ulico rdečih luči :-))), sva se pripeljeli MIMO prizorišča in ugotavljali, kako naj prideva do tja. Imeli sva namreč to srečo, da iz tiste strani, od koder sva pripeljali, ni bilo nobenih oznak...ko sva končno našli vhod, sva postavili "bazni " tabor in se v miru razgledali naokoli. Po veterinarskem pregledu, ki je trajal  od 16.00. - 18.00, je bila otvoritev prvenstva z sodelujočimi reprezentancami - in počutila sem se tako, kot bi bila na kakšni nogometni tekmi: zastave, grbi, navijaški rekviziti so mešali barve vročega ozračja - svoje pa so dodale še navijaške vuvuzele in trobente. Priznam, da so se mi postavile kocine pokonci in da te prevzame euforično vzdušje! Otvoritvi je kot gost prisostvoval tudi g. Uwe Fisher iz Nemčije - dolgoletna sodniška eminenca hrtovskega sveta v Nemčiji, Evropi pa tudi v svetu. Po končani otvoritvi smo odšli proti mestnemu središču, kjer naj bi nas pred mestno hišo pozdravil župan: no, skoraj po 1 urnem sprehodu in čakanju pred mestno hišo, ni bilo nikogar in smo odšli nazaj na prizorišče. Pred koncem dne, je bil napovedan še sestanek Team Leaderjev ekip z organizatorji in ko smo uspeli najti dovolj stolov ( preselili smo se v gostinski šotor ), smo se lahko posvetili tekmi. Težave so bile z dirkalnim poljem, ki je bilo prepredeno z luknjami, globokimi tudi do pol metra: še danes ne vem, ali so jih naredili zajci, jazbeci ali prerijski psi. Tekmovanje je namreč potekalo na ogromnem hipodromu, kjer je bila na eni strani galopska steza, na drugi strani pa ogromno polje za tekmovanje v militariju. Na zgornji strani pa je posest mejila na letališče jadralnih letal. Sestava tal je bila suha, peščeno mivkasta, polna bodečih než in ježkov. Na sestanku smo pregledali seznam manjkajočih psov, oddali tekmovalne knjižice za naslednji dan, organizatorjiso nam obljubili, da bodo luknje zakrite,.... ker pa nas je prehitela tema, smo sestanek končali ob svetlobi naših mobilnih aparatov :-( Še prej smo se dogovorili, da bo jutranji sestanek TL ob 7.00, kjer bomo dobili razpred parov za jutrišnjo tekmo. Ura je bila že pol desetih zvečer, ko sva se z Vido ( in Zoyo ter Verušo ) odpravili poiskati hotel - na srečo, je bil samo pol ure stran :-).
 
 
 zbiranje udeležencev - opening ceremony
 najštevilčnejša je bila nemška ekipa - the biggest team was from Germany
pohod proti mestni hiši - walk towards City hall - team Denmark

day 1 - behind you can see huge campin & parking place

Our  base Camp :-)

Petek: 8.6.2012 - temovalni dan za pasme: Borzoj, Irski volčji hrt, Deerhound, Azawakh in Galgo ; Na jutranjem sestanku ( začel se je z zamudo ) , smo dobili razporede tekem: Zoya je bila na vrsti že kot 2. tekmovalni par, Veruša pa kot 18. - tekli pa smo na prvem tekmovalnem polju, ki je bil tehnično precej zahteven, zaprte postavitve z precej ostrimi zavoji - dolžine cca. 800 mestrov. Dan je napovedoval vročino - nebo je bilo brez oblačka, zemlja na tekmovališču pa se je segrevala kot v kotlu: mi je postalo jasno, zakaj je poleg letališče jadralnih letal - ves vroč zrak je s tal puhtel proti nebu in jih dvigoval v hladne višave..... mi pa na začetku peklenske vročine. Ko je bila Zoya klicana na štart, smo ugotovili, da psice, ki bi morala teči z njo ni na štartu ( organizatorji so jo pozabili brisati iz seznama, ker je bilo javljeno, da je ni ) in tako je morala odteči solo tek :-( - po predhodni zmešnjevi, ko niso vedeli, ali naj tečejo hkrati 3 psi ali solo. Veruša je bila v konkurenci z rusko psico, obe sta prav dobro opravili z progo, na koncu je bila Veruša za točko uspešnejša. Kljub pravilom za evropska tekmovanja, ni bilo preverjanja identitete psov na štartu in ne doping kontrole. Po končanem prvem teku sva z Vido hladili psice z litri vode - dobesedno sva ju okopali in držali v senci - hladu pač ni bilo. Temperature so naraščale in se ustavile v senci čez 35 C in na soncu čez 48 C. na sestanku po prvem teku smo se odločili, da se ponovno snidemo ob 16.oo in preverimo, kakšne so temperature. Najhujšo vročino smo preživljali v senčki šotora in ob klepetu z prijatelji. na sestanku ob 16.00 pa je veterinar dovolil tek v najdaljši možni varianti 300 m. Ker na taki dolžini coursinga pač ne moreš organizirati, drugega teka ni bilo in obveljali so rezultati prvega teka: Veruša 32. in Zoya 35. ob 19.00 je sledila podelitev zmagovalcem prvega dne in po podelitvi ponoven sestanek in priprava tekme naslednjega dne. V popodanskih urah se je naša ekipa povečala: helena in Nila sta prišla na veterinarski pregled - prispela pa je tudi ekipa whippetašev (Tita in Hali, ter Petra, Sabine, Jona, Andrej , Marko in Boštjan ).

 Zoya's run.....
 Finnish.....
Veruschka on start....


 MALES:

1 . JELISTAZ SOLOVEĎ owner: Hascoet, Annie & Alain F

2. Turgai's Jaltai owner: Wittka, Uwe & Elke D

3 . Turgai's Korol owner: Wittka, Uwe & Elke D

4 . MEFISTO MAJOVE BOHEMIA owner: Kim, D. RUS

5 . Kuskaya's Galan owner: Rüttimann, Jeanette CH

6 . SOKOL&SOKOL YASNY owner: Zueva, M. RUS
FEMALES:


1. Uliia Tsar Borzois owner: Mayer, Herbert A

2. BLAGOST Mraja owner: Mrázová, Jana SK

3 . Turgai's Jolie (JJ) owner: Jordi, Fritz & Evelyne CH

4. BARYCHNIA DES CROCS DE LA MOLIERE owner: van den Brule - Kolbasin B

5 . Tarasov's Habanera owner: Gyllenswärd, Elisabeth S

6 . Dashkova owner: Zanieri, Luca I
 
Sobota: 9.6.2012 - tekmovalni dan za pasme:afganistanski hrt, saluki, greyhound in sloughi
Jutranji sestanek je bil napovedan že ob 6.00 - da bi lahko z tekmovanjem začeli že ob 7.00 - kajti ponovno se je napovedovala pasja vročina. Nil je imel 39. tek po razporedu -  in ga je več kot odlično opravil ! Po prvem teko je bil na četrtem mestu !  Drugi tek je bil zaradi vročine prestavljen v pozne popoldanske ure ( čeprav vročina ni bila več tako " morilska" kot dan poprej ) in Nil je zaključil drugi tek malo po 20.00 uri, ko sva bili z Vido že na poti domov. Na večerni podelitvi in močni deževni plohi, je bil Nil uvrščen na 6. mesto in veselju ni bilo konca. Ampak tukaj se je pa pričel totalen razpad sistema - napačno seštevanje točk, popravki rezultatov po razglasitvi, naknadne diskvalifikajice - totalna farsa! Tako je bilo tudi pri greyhoundih - in Nil je na koncu osvojil odlično 5. mesto !!

                                        Nil  on start
Nedelja: 10.6. 2012 - zadnji tekmovalni dan za: whippete, male italijanske hrte, poljske in madžarske hrte ter pse V. FCI skupine
Nedelja se je pričela oblačno in bolj vremensko prijazna za tekmovalce, ki so tudi pričeli z tekmovanjem ob 7.00 zjuraj. tita in Halo sta opravili odlično delo v izredno močni konkurenci in osvojili 34. in 48. mesto - razglasitev rezultatov pa je bila skoraj ob polnoči. Hvala celotni ekipi za čudovit konec tedna ( kljub zelo slabo organiziranemu prvenstvu ) in upam, da se bo naslednje leto v Nemčijo odpravila še številčnejša ekipa :-) Glede na to, da je pred petimi leti ( 2007 ) v Švico odpotovala 2 članska ekipa ( whippetka Bistra Komarska  in borzojka Ninochka's Uvertura ) in smo sedaj ekipo več kot podvojili,  nas je lahko čez 5 let 20 !!! čez 2 leti pa je evropsko prvenstvo v LC v Italiji. Rezultate si lahko ogledate na spletni strani: http://www.eurocoursing2012.hu/en/results.htm - na žalost so na današnji dan še vedno samo od prvega dne ;-(. Več slik pa na FB strani >>>

Ni komentarjev: